Fitch zhoršila výhľad 18 európskym bankám

27.03.2014 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 27. marca (TASR) - Agentúra Fitch zhoršila výhľad ratingu 18 európskych bánk zo stabilného na negatívny.

Dôvodom je podľa agentúry finančná pomoc, ktorú týmto bankám v predchádzajúcich krízových rokoch poskytli štáty. Informoval o tom internetový portál Investmentexecutive.

Na zozname bánk, ktorým Fitch zhoršila výhľad, sú Aareal Bank, Allied Irish Banks, Banco Popular Espanol, Bank of Ireland, Belfius Banque, Banque Internationale á Luxembourg, Commerzbank, Deutsche Bank, Erste Group Bank, First Investment Bank, Frupo Cooperativo Cajas Rurales Unidas, Lloyds Banking Group, Raiffeisen Bank International, Royal Bank of Scotland, SNS Bank, Société Génerale, UniCredit Bank a UniCredit Bank Austria.

Negatívny výhľad znamená, že Fitch môže v nasledujúcich rokoch bankám zhoršiť aj samotný rating.

Agentúra pripomína, že podpora zo strany štátov pre banky klesá. A zároveň, v rámci vytvorenia bankovej únie prevezme dohľad nad bankami v eurozóne v priebehu tohto roka Európska centrálna banka (ECB) a štáty už nebudú mať taký vplyv na rozhodovanie o osude bánk, ani na udeľovanie bankových licencií.
 

Vyberte región